Göztepe’nin Süper Lig’e terfi etmesi ve Altay’ın TFF 2. Lig’e düşmesiyle birlikte, önümüzdeki sezon TFF 1. Lig’de İzmir temsilcisi olmayacak. Bu durum, 1963-1964 sezonundan beri süregelen bir geleneğin sona ermesine neden oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun düzenlemeleriyle 2001-2002 sezonundan itibaren İkinci Lig A Kategorisi olarak anılan ve 2007-2008’den sonra TFF 1. Lig adını alan ligde, Göztepe bu sezon Süper Lig’e yükselme başarısı gösterdi. Öte yandan, İzmir’in köklü kulüplerinden Altay, TFF 2. Lig’e gerileme acısı yaşadı.

TFF 2. Lig Beyaz Grup’tan 1. Lig’e çıkmak için play-off mücadelesi veren Bucaspor 1928 ve Kırmızı Grup’ta mücadele eden Menemen FK, sırasıyla Turkish Oil Yeni Mersin İdmanyurdu ve Anagold 24Erzincanspor’a yenilerek elendi. Bu sonuçlarla birlikte, gelecek sezon 1. Lig’de İzmir’den bir takımın yer almayacağı kesinleşti.

1963 yılından bu yana ilk kez, 1. Lig’de İzmir’den bir takımın olmaması, şehrin futbol tarihinde önemli bir değişimi işaret ediyor.

Şimdiye kadar 1. Lig’de mücadele etmiş olan 13 İzmir kulübü arasında; Altay, Altınordu, Bergama Belediyespor, Bucaspor, Göztepe, İzmir Demirspor, İzmirspor, Karşıyaka, Menemen FK, Menemenspor, Ödemişspor, Ülküspor ve Tirespor bulunmaktadır. Bu kulüpler, yıllar boyunca ligde İzmir’in futbol kültürünü temsil etmişlerdir.

İZMİR KULÜPLERİ

İzmir’in futbol sahnesindeki takımlarından Göztepe, önümüzdeki sezon Süper Lig’de mücadele etmeye hazırlanırken, Altay, Altınordu, Bucaspor 1928 ve Menemen FK ise TFF 2. Lig’de yer alacaklar.

TFF 3. Lig’de İzmir’i temsil eden ekiplerden Aliağa Futbol, play-off yolunda mücadelesine devam ederken, Bergama Belediyespor, Bornova 1877 ve Karşıyaka da gelecek sezon bu ligde yer alacaklar.

Kaynak: Sözcü