Trendyol Süper Lig’in devleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, geçen sezon tüm kulvarlarda en fazla resmi maça çıkan takımlar arasında yer aldı. Bu üç büyük ekip, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid’den bile daha fazla maç oynadı.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) sonrası gözler, kulüp takımlarının ulusal ve uluslararası organizasyonlarına çevrildi. İsviçre merkezli Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), futbolcuların iş yüküne dair önemli bir rapor yayımladı.

CIES raporunda, Trendyol Süper Lig dahil olmak üzere dünyanın en iyi 40 ligindeki takımların ve futbolcuların 2012-2013 ile 2023-2024 sezonları arasındaki maç verileri analiz edildi. Bu analizde, oynanan süreler ve maç sayıları ortaya kondu.

FUTBOLCULAR SEZON BAŞI 22,7 MAÇ OYNUYOR

Raporda, dünyanın en iyi 40 liginde son 12 sezonda en az bir maçta forma giyen 62 bin 156 futbolcu analiz edildi. Bu futbolcuların sezon başına ortalama 22,7 maça çıktığı belirlendi.

FIFA’ya bağlı konfederasyonların düzenlediği uluslararası turnuvaların sayısının artması nedeniyle, futbolcuların kulüpleriyle uluslararası çapta oynadığı maç oranı 2014-2015 sezonunda %5 iken, geçen sezon %6,6’ya yükseldi.

GEÇEN SEZON TAKIMLAR ORTALAMA 42,4 MAÇA ÇIKTI

CIES raporuna göre, dünyanın en iyi 40 ligindeki takımlar geçen sezon tüm kulvarlarda ortalama 42,4 maça çıktı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yer alan takımlar ise ortalama 50,8 maç oynadı.

REAL MADRID 55 MAÇ OYNADI

Son 12 sezonda en fazla maça çıkan üç takımın analizine göre, İspanya’dan Real Madrid, İngiltere’den Manchester United ve Almanya’dan Bayern Münih’in yıllara göre maç sayıları açıklandı. Real Madrid, 2001-2002 sezonunda 66 maçla rekor kırarken, Manchester United 2008-2009 sezonunda aynı sayıya ulaştı.

Geçen sezon ise Real Madrid, 38 LaLiga, 13 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 Kral Kupası ve 2 İspanya Süper Kupa maçı olmak üzere toplamda 55 maça çıktı.

ÜÇ BÜYÜKLER REAL MADRID’İ GEÇTİ

Geçen sezon Fenerbahçe 58 maçla en fazla maça çıkan Türk takımı oldu. Sarı-lacivertliler, 38 Trendyol Süper Lig, 16 Avrupa kupası, 3 Türkiye Kupası ve 1 TFF Süper Kupa maçında mücadele etti. Galatasaray ve Beşiktaş ise 56’şar maçla onu takip etti. Galatasaray, 38 Süper Lig, 14 Avrupa kupası, 3 Türkiye Kupası ve 1 TFF Süper Kupa maçında sahaya çıktı. Beşiktaş ise 38 Süper Lig, 12 Avrupa kupası ve 6 Türkiye Kupası maçında oynadı.

Bu veriler, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid’den daha fazla maç oynadığını gösteriyor. Türk takımlarının yüksek maç sayısında, UEFA organizasyonlarında gruplara kalabilmek için oynanan eleme maçları etkili oldu. Real Madrid doğrudan gruplara katılırken, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş eleme turlarında ekstra 6 maç oynadı.

Bu sezon da UEFA organizasyonlarına 2. eleme turundan başlayan Fenerbahçe, Trabzonspor ve RAMS Başakşehir’in, eleme turlarını geçip grup aşamasına kalmaları halinde, tüm kulvarlarda 50’den fazla maç oynamaları bekleniyor.

Kaynak: Sözcü