2009 yılında, eski FC Barcelona ve Fenerbahçe kalecisi Robert Enke, 32 yaşında trajik bir şekilde yaşamına son verdi. Almanya’nın Neustadt kasabasında, evinin yakınındaki bir hemzemin geçitte kendini tren raylarına atarak intihar eden Enke’nin ardından eşi Teresa, kocasının anısına önemli açıklamalarda bulundu.

Robert Enke Vakfı’nı yöneten Teresa Enke, Alman basını Bild’e konuşarak, “Robbi sadece melankoli ve üzüntü ile hatırlanmamalı” dedi.

Robert Enke’nin 47. doğum günü vesilesiyle yapılan bu açıklamada Teresa, kocasının aslında “mutsuz bir insan olmadığını” belirtti. Teresa, kayıpların acısının asla tamamen geçmeyeceğini ve sevdiklerinin ölümünü kabul etmenin imkansız olduğunu vurguladı.

Eşinin kara mizah anlayışına sahip olduğunu ve birlikte sık sık güldüklerini dile getiren Teresa, “Robbi bazen çok neşeliydi. Onun ölümüne yol açan şey hastalığıydı” ifadelerini kullandı.

KULÜPLER DAHA FAZLA BİLİNÇLENDİ

Robert Enke Vakfı, ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan önemli çalışmalara imza atıyor. Teresa Enke, vakfın çalışmalarının sonucunda depresyonun artık bir tabu olmaktan çıkmasından memnun olduğunu belirtti. Medyanın depresyon konusunu daha objektif bir şekilde ele almaya başladığını ifade eden Teresa, kulüplerin de bu konuda daha fazla bilinç kazandığını söyledi.

Robert Enke, kariyerinde sekiz kez Almanya milli takımında forma giymiş, 2002 yılında Barcelona’ya ve 2004’te Tenerife’ye transfer olmuştu. Enke, 10 Kasım 2009’da intihar ederek yaşamına son verdi. Olayın ardından polis, bıraktığı bir veda mektubuyla intihar ettiğini doğruladı.

BARÇA VE FENERBAHÇE DÖNEMLERİNDE DEPRESYON

Enke’nin Barcelona ve Fenerbahçe dönemlerinde yaşadığı başarısızlık korkusu nedeniyle depresyona girdiği, 2006 yılında iki yaşındaki kızının ölümünden sonra ise ruh sağlığının daha da kötüleştiği öğrenildi.

Kariyeri boyunca Carl Zeiss Jena, Borussia Mönchengladbach, Benfica, Barcelona, Fenerbahçe, Tenerife ve Hannover 96 gibi önemli takımların kalesini koruyan Robert Enke, futbol dünyasında derin izler bıraktı.

Kaynak: Sözcü