Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB), son dönemde artan saldırganlık ve şiddet olaylarının önüne geçmek amacıyla amatör futbol maçlarında ofsayt kuralını kaldırmayı gündemine aldı. Özellikle federasyon yetkililerinin bulunmadığı ve hakemlerin kulüp üyelerince atandığı alt seviyelerde, ofsaytın kaldırılmasının bu tür olayları azaltabileceği düşünülüyor.

KNVB Direktörü Jan Dirk van der Zee, hakem kararlarına yönelik tepkiler nedeniyle çıkan kavgaların artış gösterdiğine dikkat çekti. Van der Zee, “Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Geçtiğimiz sezon 1.864 maç, şiddet olayları nedeniyle durduruldu. Bu sayı bir önceki sezona göre yüzde 11, son beş yılda ise yüzde 58 artış gösterdi.” dedi.

Van der Zee, yaşanan olayların sayısının oynanan yaklaşık 780.000 maçla kıyaslandığında küçük görünebileceğini, ancak bunun göz ardı edilemeyeceğini belirtti: “Evet, oran düşük olabilir ama bu durumu hafife almıyoruz. Bir sorunumuz var ve bunu çözmek istiyoruz. Yardımcı hakemlerin kullanımını tamamen kaldırma fikrini dahi göz ardı etmiyorum.”

Bu konudaki hassasiyetin geçmişe dayanan acı olaylara da dayandığını vurgulayan van der Zee, 2012 yılında bir gençlik futbol maçında, 15 ve 16 yaşlarındaki oyuncuların saldırısına uğrayan bir yardımcı hakemin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

KNVB, ayrıca bu sezon itibarıyla sahadaki disiplinin artması için kaptanların dışında hiçbir oyuncunun hakemlerle diyalog kurmaması gerektiğine dair bir kural getirdi. Bu uygulama, yaz aylarında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda başarılı sonuçlar vermiş ve Paris’teki Olimpiyatlarda da olumlu geri dönüşler alınmıştı.

Federasyon, hakem kararlarına toplu itirazların önüne geçmenin, saha içi ve dışında daha iyi bir davranış kültürü oluşturacağına inanıyor.

Kaynak: Sözcü