Fenerbahçe-Adana Demirspor maçı canlı anlatımı Sözcü Spor’da… Trendyol Süper Lig’deki 10 yıllık şampiyonluk hasretini sona erdirmek isteyen Fenerbahçe yeni sezonu Adana Demirspor karşısında açıyor. 

İŞTE İLK 11’LER:

Fenerbahçe: Livakovic, Osayi, Djiku, Ooswterwolde, Ferdi, İsmail, Szymanski, İrfan Can, Tadic, Maximin, Dzeko

Adana Demirspor: Deniz, Manev, Semih, Gravillon, Jose, Milad, Michut, Maestro, Tayfun, Yusuf Sarı, Barasi

Ülker Stadyumu’nda seyircisi önüne çıkan Fenerbahçe sezona 3 puanla başlayıp moral bulmak istiyor. Yeni sezona Portekizli dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho yönetiminde mutlak şampiyonluk parolasıyla giren Fenerbahçe, Adana Demirspor karşısında kazanarak lige iyi başlamayı hedefliyor.

HEDEF 4. YILDIZ

Sarı lacivertliler, sezon başlangıçlarında iyi bir grafiğe sahip. Son 5 sezonda ilk hafta maçlarındaki tek puan kaybı, 2022-2023 sezonunda Ümraniyespor ile 3-3 berabere kalarak yaşandı. 4. yıldızı takmayı hedefleyen Fenerbahçe, 67. yılına girilen Süper Lig’de birçok rekoru elinde bulunduruyor.

Sarı lacivertliler, geride kalan 66 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede en fazla puan toplayan, galip gelen ve gol atan takım unvanlarına sahip. Yeni sezon öncesinde kadrosunu büyük oranda koruyan Fenerbahçe, 5 oyuncuyu renklerine bağladı. Levent Mercan, Oğuz Aydın, Cenk Tosun, Allan Saint-Maximin ve Youssef En-Nesyri’yi kadroya ilave edildi. Umut Nayir, Serdar Dursun ve Michy Batshuayi ile de yollar ayrıldı. 

FENERBAHÇE’DE 3 EKSİK VAR

Fenerbahçe, Adana Demirspor karşısında 3 oyuncusundan yararlanamayacak. Sarı-lacivertlilerde geçen sezondan cezaları bulunan Mert Hakan Yandaş ile İrfan Can Eğribayat, karşılaşmada forma giyemeyecek. Takımın önemli isimlerinden Fred de sakatlığı sebebiyle takımını yalnız bırakacak.

Geçen sezonu 12. sırada tamamlayan Adana Demirspor da sezona yeni teknik direktörü Michael Valkanis ile başlayacak. Kadrosuna takviye yapamayan Akdeniz ekibi, ligde kalmayı hedeflediği sezona galibiyetle başlamak istiyor. İki ekip, bugüne kadar ligde 40 kez karşı karşıya gelirken, söz konusu müsabakalarda Fenerbahçe 23 kez sahadan galibiyetle ayrıldı. Adana temsilcisi ise 5 maçı kazanırken, 12 karşılaşma ise berabere sonuçlandı.

KARŞILAŞMADA ÖNE ÇIKAN NOTLAR:

  • Adana Demirspor’u konuk ettiği son 10 Süper Lig maçının sekizini kazanan Fenerbahçe (2M), bu galibiyetlerde rakip filelere toplam 32 gol gönderdi (4 ortalama).
  • Fenerbahçe ile oynadığı son beş Süper Lig maçının üçünden puanla ayrılan Adana Demirspor (1G 2B 2M), bu sürecin öncesinde rakibine karşı dokuz maçlık bir mağlubiyet serisi yaşamıştı.
  • İlk maçını iç sahada oynadığı son dokuz sezonun sekizine galibiyetle başlayan Fenerbahçe (1B), tek puan kaybını 2022/23’ün ilk haftasında Ümraniyespor’a karşı yaşadı (3-3). Sarı-lacivertliler açılış haftasındaki son iç saha mağlubiyetini ise 2003/04 sezonunda İstanbulspor’dan aldı (0-3).
  • İlk hafta maçını deplasmanda oynadığı altı Süper Lig sezonunun sadece birine kazanarak başlayan Adana Demirspor (1B 4M), tek galibiyetini 2022/23’ün açılışında Giresunspor’u 3-2 yenerek aldı.
  • Süper Lig’de devam eden en uzun yenilmezlik serisinin sahibi olan Fenerbahçe (27 maç), daha uzun bir seriyi en son Eylül 1973-Mayıs 1974 arasında yakaladı (28 maç). Sarı-lacivertlilerin bu iki serisi de Adana Demirspor maçlarıyla başladı (Kasım 2023; 0-0 & Eylül 1973; 1-0).
  • İstanbul takımlarına konuk olduğu son sekiz Süper Lig maçının sadece birini kazanan Adana Demirspor (2B 5M), tek galibiyetini geçen sezonun 35’inci haftasında İstanbulspor’u 1-0 yenerek aldı.
  • Fenerbahçe’nin son iki Süper Lig sezonunda oynadığı açılış haftası maçlarında attığı beş golü de yabancı oyuncular kaydederken (Edin Dzeko x2, Mergim Berisha & Enner Valencia x2); sarı-lacivertli formayla ilk hafta gol sevinci yaşayan son Türk, 2021/22’nin ilk haftasında Adana Demirspor filelerini havalandıran Mesut Özil’di.
  • Opta’nın Süper Lig’de bu veriye sahip olduğu 2010/11 sezonundan bu yana açılış haftalarında en fazla gol atan oyuncu, Fenerbahçe formasıyla ilk maçına çıkmaya hazırlanan Cenk Tosun (7).
  • Geçen sezon Adana Demirspor’un Süper Lig’de en fazla asist yapan oyuncusu olan Yusuf Sarı’nın (7), Mavi Şimşekler kariyerinde gol katkısı veremeden en fazla karşılaştığı takım Fenerbahçe (dört maç).
  • Bugüne kadar çalıştırdığı dokuz kulüpte çıktığı ilk lig maçlarının sadece birini kaybeden Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho (5G 3B), tek mağlubiyetini Benfica’nın başında aldı (Eylül 2000; 0-1 vs Boavista).

Kaynak: Sözcü