Türkiye, 1960 yılında başlayan Avrupa Şampiyonası macerasında, eleme gruplarını lider tamamlayarak tarihinde altıncı kez finallere katılma hakkı kazandı. Milliler, bu kez ilk kez yabancı bir teknik direktör olan İtalyan Vincenzo Montella yönetiminde Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek.

Türkiye Milli Takımı, başladıktan tam 36 yıl sonra elemeleri geçerek Avrupa Şampiyonası’nı 1996’da kaldı. Fatih Terim ilk kez götürdüğü milli takımı ardından iki kez daha Avrupa Şampiyonası’na taşıdı.

Mustafa Denizli ile 2000 yılında çeyrek final oynayan milliler, 2004’teki Letonya faciasından sonra Fatih Terim yönetiminde 2008’de yarı finale kadar yürüdü ve finali kıl payıyla kaçırdı.

İLK TURNUVADA GOL ATAMADIK

1996 yılında İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı turnuvada, Türkiye gruptaki üç maçını da gol atamadan ve yenilgiyle tamamlayarak elendi.

2000’DE ÇEYREK FİNAL

2000 yılında Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa düzenlediği turnuvada ise Türkiye, gruptan çıkarak çeyrek finalde Portekiz’e yenilerek organizasyona veda etti.

 

LETONYA KABUSU

Şenol Güneş ile 2002 Dünya Kupası’nda 3. olarak tarihi başarıya imza atan A Milli Takım, EURO 2004’e katılmak için play-off’ta Letonya ile eşleşti. Herkesin kesin gözüyle baktığı turda büyük bir sürpriz yaşadık ve Letonya’ya elenerek Portekiz’deki şampiyonaya gidemedik.

TERİM İLE YARI FİNAL GELDİ

Fatih Terim yönetimindeki Türk Milli Takımı, EURO 2008’de büyük bir başarı elde ederek yarı finale kadar yükseldi ve Almanya’ya 3-2 yenilerek turnuva tarihindeki en iyi derecesini elde etti.

PRİM, KAVGA VE KÜSLÜKLERLE EURO 2016

Milli takım, 2012’yi es geçtikten sonra yine Fatih Terim yönetiminde EURO 2016’ya katıldı. Ancak turnuvaya gitmeden önce futbolcular Arda Turan, Burak Yılmaz’ın ön planda olduğu prim haberlerinde Fatih Terim’in futbolcularla arası açıldı. Arda Turan uçakta bir gazeteciye yumruk attı. Fatih Terim yıllarca Arda Turan ile küs kalıp Burak Yılmaz ile bir daha eskisi gibi samimi olamadı. 

Bu olayların gölgesinde Fransa’daki turnuvada milli takım grup maçlarını 3 puanla 3. sırada tamamlayarak elendi.

EURO 2020’DE SADECE 1 GOL!

EURO 2020’ye Şenol Güneş yönetiminde giden Türkiye, turnuva tarihinde ilk kez 11 ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen finallerde İtalya, Galler ve İsviçre ile aynı grupta mücadele etti ve grubu yalnızca 1 gol atarak puansız kapattı.

Tek golümüzü grubun son maçında 3-1 yenildiğimiz İsviçre ağlarına İrfan Can Kahveci kaydetmişti.

İLKLERİN YILI 2023’Ü

Tarihinde ilk kez grup lideri olarak bir büyük turnuvaya katılma hakkını kazanan Türkiye, 2023 yılında birçok başka ilke de imza attı.

Milli Takım, Hırvatistan’ı deplasmanda Barış Alper Yılmaz’ın golüyle 1-0 yenerek, rakibini evinde ilk kez mağlup etmeyi başardı.

Türkiye, EURO 2024’ün finaline ev sahipliği yapacak Berlin’de oynanan özel karşılaşmada da Almanya’yı 3-2 yendi ve güçlü rakibini 72 yıl sonra deplasmanda devirmeyi bildi.

Ay-yıldızlı ekip, Letonya ile Türkiye’de oynadığı karşılaşmalarda ilk galibiyetini 2023 yılında elde etti. Rakibiyle daha önce Türkiye’de oynadığı 3 maçtan da beraberlikle ayrılan milliler, EURO 2024 elemelerinde Konya’da oynadığı maçı 4-0 kazanarak beraberlik serisine son verdi.

Kaynak: Sözcü