Fenerbahçe, Sofyan Amrabat transferiyle birlikte Başkan Ali Koç ve yönetimi döneminde önemli bir kilometre taşına ulaştı. Sarı-lacivertli kulübün 2018-19 sezonu öncesinde başkanlık koltuğuna oturan Ali Koç, son olarak Faslı orta saha oyuncusu Amrabat’ı kadrosuna katarak 13 transfer döneminde 100. futbolcuyu Fenerbahçe’ye kazandırmış oldu.

Ali Koç’un başkanlığı döneminde Fenerbahçe, en fazla transferi 2020-21 sezonunda 22 oyuncu alarak gerçekleştirdi. En az transfer ise halen devam eden bu yaz transfer döneminde yapıldı. İlk sezonunda 16 futbolcuyu kadroya dahil eden Koç, 2019-20 sezonunda 14, 2020-21 sezonunda 22, 2021-22 sezonunda ise 9 transfer gerçekleştirdi. 2022-23 ve geçen sezonda ise toplam 16’şar oyuncu sarı-lacivert formayı giydi.

Devam eden transfer sürecinde, Sofyan Amrabat’ın kadroya katılmasıyla birlikte Fenerbahçe’de Ali Koç dönemindeki 100. transfer tamamlanmış oldu.

Koç, bu transferle birlikte yönetimi altında 7’si yaz, 6’sı kış olmak üzere toplam 13 transfer döneminde 100 oyuncuyu kulübe kazandırmayı başardı.

TRANSFERLERDE YABANCI AĞIRLIĞI

Fenerbahçe, son 7 sezonda transfer politikasında yabancı futbolculara öncelik verdi. Sarı-lacivertli kulüp, Ali Koç’un başkanlık döneminde 60 yabancı ve 40 yerli oyuncuyu kadrosuna kattı.

EN ÇOK TRANSFER 2020-21 SEZONUNDA

Ali Koç yönetimindeki Fenerbahçe, en yoğun transfer dönemini 2020-2021 sezonunda yaşadı. Sarı-lacivertliler, bu sezonda tam 22 oyuncu transfer ederek yeni sezona güçlü bir kadroyla giriş yaptı.

2020-2021 sezonunda Fenerbahçe’nin kadrosuna kattığı isimler arasında Marcel Tisserand, Dimitrios Pelkas, Mauricio Lemos, Attila Szalai, Kemal Ademi, Bright Osayi-Samuel, Diego Perotti, Mame Thiam, Filip Novak, Enner Valencia, Papiss Cisse, Jose Sosa, Ally Samatta, İrfan Can Kahveci, Mesut Özil, Nazım Sangare, İsmail Yüksek, Sinan Gümüş, Mert Hakan Yandaş, Caner Erkin, Gökhan Gönül ve Barış Sungur yer aldı.

TRANSFERLERİN YAŞ ORTALAMASI 26

Fenerbahçe’nin son 7 sezondaki 100 transferinin yaş ortalaması “26” olarak hesaplandı. Ali Koç’un başkanlık yaptığı dönemde en yüksek yaş ortalamasına sahip transferler geçen sezon gerçekleştirilirken, en düşük yaş ortalaması ise 2021-22 sezonunda kaydedildi.

Geride bıraktığımız sezonda 16 oyuncuyu kadrosuna dahil eden Fenerbahçe, bu transferlerde 27,9 yaş ortalamasını tutturdu. Buna karşılık, 2021-22 sezonunda ise 9 yeni transferle kadrosunu güçlendiren sarı-lacivertliler, bu dönemde 24,1 yaş ortalamasına ulaştı.

BONSERVİSLİ TRANSFERLER ÖN PLANDA

Fenerbahçe, Ali Koç döneminde yapılan transferlerde genellikle bonservisli oyuncuları tercih etti. 100 transferin 8’ini kiralık olarak gerçekleştiren sarı-lacivertliler, 92 oyuncunun 57’si için ise bonservis bedeli ödedi. 

Not: Zorunlu satın alma opsiyonları bonservisli transfer olarak değerlendirilmiştir.

BONSERVİS REKORU EN NESYRI’DE

Fenerbahçe, Ali Koç döneminde en yüksek bonservis bedelini Youssef En-Nesyri transferi için ödedi. Sarı-lacivertli kulüp, Faslı golcü için Sevilla’ya 19 milyon 500 bin avro bonservis bedeli ödedi. 

Bu süreçte Fenerbahçe, 35 futbolcuyu kulüpleriyle olan sözleşmelerinin sona ermesinin ardından bonservis bedeli ödemeden kadrosuna kattı.

EN FAZLA TRANSFER BREZİLYA’DAN

Ali Koç döneminde Fenerbahçe, 60 yabancı oyuncuyu 38 farklı ülkeden transfer etti. Sarı-lacivertliler, bu süreçte en çok yabancı transferini 8 oyuncu ile Brezilya’dan yaparken, Brezilya’yı 3’er futbolcuyla Senegal ve Almanya takip etti.

Ayrıca, Fenerbahçe aynı dönemde Nijerya, Cezayir, İsviçre, Gana, Fransa, Uruguay, Arjantin, Portekiz, İtalya, Bosna Hersek ve Fas’tan 2’şer oyuncu transfer etti. Bunun yanı sıra, İran, Slovenya, Meksika, Kosova, Danimarka, Gine, Yeşil Burun Adaları, Demokratik Kongo, Yunanistan, Macaristan, Çekya, Ekvador, Tanzanya, Güney Kore, Sierra Leone, Hollanda, Makedonya, Belçika, Norveç, İngiltere, Hırvatistan, Polonya, Sırbistan ve Mısır’dan ise 1’er futbolcu transfer ederek kadrosuna dahil etti.

İLK YILDAN TEK İSİM KALDI

Ali Koç’un başkanlığa gelmesinden sonraki ilk yıl yapılan transferlerden bugün hala Fenerbahçe kadrosunda yer alan tek isim var. 2018-2019 sezonunda Empoli’den transfer edilen Miha Zajc, sarı-lacivertlilerin en eski yabancı oyuncusu olarak dikkat çekiyor.

Türk oyuncular arasında ise 2020-2021 sezonunda kadroya katılan İrfan Can Kahveci, İsmail Yüksek ve Mert Hakan Yandaş, takımın en eski isimleri arasında yer alıyor.

Kaynak: Sözcü