Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçında yarın İsviçre temsilcisi Lugano’yu ağırlayacak.

Tüpraş Stadı’nda saat 21.00’de başlayacak olan mücadelede düdüğü Romanya Futbol Federasyonu’ndan Radu Petrescu çalacak.

İsviçre’de oynanan ve 3-3’lük beraberlikle sonuçlanan ilk maçın ardından, rövanşta rakibini saf dışı bırakacak ekip UEFA Avrupa Ligi’nde grup aşamasına yükselecek. Elenen takım ise yoluna UEFA Konferans Ligi’nde devam edecek.

Siyah-beyazlılar, her türlü galibiyette UEFA Avrupa Ligi gruplarına adını yazdıracak. Beraberlik durumunda ise uzatmalar veya penaltı atışları maçın galibini belirleyecek. Beşiktaş’ın yenilmesi halinde ise Lugano gruplara kalacak.

İlk maçta deplasmanda 3-1 öne geçmesine rağmen, rakibinin peş peşe bulduğu gollere engel olamayan Beşiktaş, sahadan 3-3 beraberlikle ayrıldı. Bu maç, aynı zamanda Beşiktaş’ın bu sezon galibiyet alamadığı ilk resmi karşılaşma olarak kayıtlara geçti. Süper Kupa’da Galatasaray’ı 5-0’lık skorla geçen siyah-beyazlı ekip, ligde de Samsunspor’u 2-0, Antalyaspor’u ise 4-2 yenerek üçte üç yapmıştı.

NECİP UYSAL KADRODA YOK

Beşiktaş’ta sakatlığı bulunan Necip Uysal, Lugano karşısında forma giyemeyecek. Geçen hafta antrenmanda çapraz bağlarından sakatlanan ve ameliyat edilen tecrübeli futbolcu, bu önemli maçta takımını yalnız bırakacak.

BEŞİKTAŞ’IN İSVİÇRE SERÜVENİ

Beşiktaş, İsviçre takımlarıyla altıncı kez sahaya çıkmaya hazırlanıyor.

Siyah-beyazlı ekip, İsviçre temsilcileriyle ilk olarak 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Zürih karşısında mücadele etti. Deplasmandaki ilk maçta 1-1’lik beraberlik alan Beşiktaş, İstanbul’daki rövanşta rakibini 2-0 mağlup ederek gruplara kalmayı başardı.

Geçtiğimiz sezon UEFA Konferans Ligi’nde Lugano ile aynı grupta yer alan Beşiktaş, İstanbul’daki maçı 3-2 kaybederken, İsviçre’de oynanan karşılaşmayı 2-0’lık skorla kazandı. Bu sezon ise deplasmanda Lugano ile oynadığı maçta sahadan 3-3’lük beraberlikle ayrıldı.

AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL BAŞARILARI

Beşiktaş, Avrupa kupalarında üç kez çeyrek final görme başarısı gösterdi. Siyah-beyazlı ekip, 1986-1987 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek finale yükseldi. 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası’nda son sekiz takım arasında yer aldı ve 2016-2017 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek final oynadı.

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetini 2018-2019 sezonunda elde etti. UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turu rövanşında Faroe Adaları temsilcisi B36 Torshavn’ı 6-0 yenerek tarihi bir zafere imza attı. Ayrıca, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında Bosna Hersek ekibi Saraybosna’yı deplasmanda 5-0 mağlup etti.

FARKLI YENİLGİLER

Beşiktaş’ın Avrupa kupalarındaki en ağır yenilgisi ise 2007-2008 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde yaşandı. Siyah-beyazlılar, İngiltere’nin Liverpool takımına deplasmanda 8-0 mağlup oldu. 2000-2001 sezonunda Leeds United’a ve 2016-2017 sezonunda Dinamo Kiev’e karşı alınan 6-0’lık yenilgiler de Beşiktaş’ın Avrupa’daki en farklı mağlubiyetleri arasında yer alıyor. İç sahada ise 1986-1987 sezonunda Dinamo Kiev’e İzmir’de 5-0 kaybeden Beşiktaş, geçen sezon UEFA Konferans Ligi’nde Club Brugge karşısında da 5-0’lık yenilgi yaşadı.

EN GOLCÜ OKTAY DERELİOĞLU

Beşiktaş’ın Avrupa kupalarındaki en golcü oyuncusu, attığı 14 golle Oktay Derelioğlu oldu. Onu 13’er golle Vincent Aboubakar ve sezon başında Fenerbahçe’ye transfer olan Cenk Tosun takip ediyor. Ricardo Quaresma ve Bobo da 12’şer golle bu sıralamada yer alıyor. Beşiktaş’ın Lugano ile oynadığı ilk maçta ise Gedson Fernandes 2 gol atarken, Al-Musrati bir gol kaydetti.

Kaynak: Sözcü