Rekor para ödülünün verileceği sezonun son grand slam tenis turnuvası olan ABD Açık, yarın başlıyor. 

Tenis sezonunun en prestijli dört turnuvasından biri olan ve Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) ile Wimbledon’un yanında yer alan ABD Açık, bu yıl 26 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında 144. kez düzenlenecek. 

İlk kez 1881’de gerçekleştirilen sezonun bu son grand slam turnuvası, yarın TSİ 18.00’de New York’ta start alacak.

2024 ABD Açık’ın toplam para ödülü ise organizasyon tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak 75 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, ABD Açık’ın kendisine ait olan en yüksek para ödülü rekorunu (65 milyon dolar) geride bıraktı. 

Ayrıca, tek kadınlar ve tek erkekler şampiyonlarına verilen ödüller de artarak 3 milyon dolardan 3,6 milyon dolara yükseldi.

DJOKOVIC YENİ REKOR İÇİN SAHADA

Tek erkeklerde 24 grand slam şampiyonluğu bulunan Novak Djokovic, bu başarılarının 4’ünü ABD Açık’ta (2011, 2015, 2018, 2023) elde etti. Sırp raket, “tarihin en çok grand slam turnuvası kazanan tenisçisi” unvanını tek başına ele geçirmek için mücadele edecek.

Kariyerinde eksik olan tek unvan olan olimpiyat altın madalyasını Paris’te kazanarak ABD Açık’a gelen Djokovic, burada da şampiyon olursa bu rekoru Avustralyalı Margaret Court’tan devralacak.

Son şampiyon ve 2 numaralı seribaşı Djokovic’in önündeki en büyük engeller ise bu yıl Avustralya Açık’ı kazanan dünya 1 numarası İtalyan Jannik Sinner ve Fransa Açık ile Wimbledon’da zafer yaşayan dünya 3 numarası İspanyol Carlos Alcaraz olacak.

37 yaşındaki Djokovic, kariyerinin sonlarına yaklaşırken, genç rakiplerine karşı zorlanmaya devam ediyor. Sırp tenisçi, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları finalinde mağlup ettiği Alcaraz’a karşı son iki Wimbledon finalini kaybetti ve Avustralya Açık yarı finalinde de Sinner’e yenilmekten kurtulamadı.

Alcaraz, ABD Açık’ta sezonu 3 grand slam şampiyonluğu ile tamamlama amacında; Sinner ise kariyerinin ilk grand slam zaferi için mücadele edecek.

Son yıllarda sakatlıklarla boğuşan ve eski formunu yakalayamayan Rafael Nadal ise 4 kez kazandığı ABD Açık’ta bu yıl boy gösteremeyecek. Ayrıca, 2012 ABD Açık şampiyonu ve tenisi bıraktığını açıklayan Büyük Britanyalı Andy Murray de kortlarda yer almayacak.

Djokovic, ana tablodaki konumunda yarı finale kadar dünya klasmanının ilk 5’inde yer alan oyuncularla karşılaşmayacak. Bu tabloda öne çıkan isimler ise Alexander Zverev (4), Andrey Rublev (6), Casper Ruud (8), Grigor Dimitrov (9), Taylor Fritz (12), Ben Shelton (13) ve Holger Rune (15) olarak sıralanıyor.

Diğer tabloda, Sinner’in öncülüğünde 2022 şampiyonu Carlos Alcaraz (3), 2021 şampiyonu Daniil Medvedev (5), Hubert Hurkacz (7), Alex de Minaur (10), Stefanos Tsitsipas (11) ve Tommy Paul (14) gibi önemli tenisçiler yer alıyor.

KADINLARDA BÜYÜK ÇEKİŞME

Kadınlar kategorisinde dünya sıralamasının ilk 3 basamağında yer alan Polonyalı Iga Swiatek, Belaruslu Aryna Sabalenka ve son şampiyon ABD’li Coco Gauff, ABD Açık’ın favorileri arasında gösteriliyor. Ancak New York’taki son 10 turnuvanın 9’unu farklı isimler kazanması, bu yıl da sonucu tahmin etmeyi zorlaştırıyor.

ABD Açık öncesinde düzenlenen WTA 1000 turnuvası Kanada Açık’ı kazanan ABD’li Jessica Pegula (6), bu yıl Fransa Açık ve Wimbledon’da final oynayan İtalyan Jasmine Paolini (5) ve hızlı zeminlerde başarılı performans sergileyen Kazak Elena Rybakina’yı (4) da unutmamak gerekiyor. Üç kez grand slam finali oynamış olan Tunuslu Ons Jabeur ise sakatlığı nedeniyle bu turnuvada yer alamayacak.

Dünya 1 numarası Swiatek’in, çeyrek finalde Pegula ile eşleşme ihtimali bulunuyor. Yarı finalde ise muhtemel rakipleri arasında Rybakina ve Paolini’nin yanı sıra 2019 şampiyonu Bianca Andreescu ile 2018 ve 2020 şampiyonu Naomi Osaka da yer alıyor.

Ana tablonun diğer yarısında ise Sabalenka (2) ve Gauff (3) ön plana çıkıyor. Bu bölümde ayrıca, bu yıl Avustralya Açık finalisti olan Qinwen Zheng (7), Wimbledon’ın son şampiyonu Barbora Krejcikova (8), ABD Açık’ta üç kez finale yükselen Victoria Azarenka (20) ve 2017 şampiyonu Sloane Stephens gibi dikkat çeken isimler bulunuyor.

İLKLERİN TURNUVASI ABD AÇIK

ABD Açık, ilk kez 1881 yılının ağustos ayında Rhode Island eyaletinin Newport kentindeki çim kortlarda düzenlendi. Sadece ABD Ulusal Lawn Tenis Federasyonu (USNLTA) üyelerinin katılabildiği bu ilk turnuvada Richards Sears şampiyon olurken, sonraki 6 şampiyonluğu da kimseye kaptırmadı. Turnuva, 1887’den itibaren kadın tenisçilerin de katılımına açıldı ve 1975-1977 yılları arasında yine çim kortta oynandı.

1978’de ABD Açık, New York’ta Flushing Meadows Corona Park’ta yer alan ve ABD Tenis Federasyonu (USTA) tarafından inşa edilen USTA Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi’ne taşındı. O tarihten bu yana turnuva, asfalt veya beton zemin üzerine akrilik, lastik ve silikondan oluşan katmanlarla oluşturulan “DecoTurf” kortlarda düzenleniyor.

DecoTurf kortları, düşük sürtünme seviyesiyle topun yerden daha az yükselmesine ve çim kortlardan sonra en yüksek hızına ulaşmasına olanak tanıyor. Bu zemin, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyuncular için avantaj sağlıyor.

ABD Açık, 1970’te eşitlikle biten (6-6) setlerin “tie break” ile sonuçlandığı ve 1973’te tek erkekler ve tek kadınlar şampiyonlarına eşit para ödülü verilen (1973 şampiyonları John Newcombe ve Margaret Court, 25’er bin dolar ödül aldı) ilk “grand slam” turnuvası olma özelliklerini taşıyor.

Turnuvanın diğer bir yeniliği ise 2006 yılında ilk kez kullanılan “Şahin gözü” bilgisayar sistemi. Bu sistem, tenisçilerin hakem kararlarına itiraz etmelerine imkan tanıyor ve merkez kort Arthur Ashe ile Louis Armstrong sahalarında uygulandı.

ABD Açık’ı diğer grand slam turnuvalarından ayıran bir diğer özellik ise, merkez kort olarak kullanılan ve Afro-Amerikan tenisçi Arthur Ashe’in adını taşıyan 23 bin 771 kapasiteli dünyanın en büyük tenis kortuna sahip olması. Arthur Ashe Kortu’nun çatı sistemi, sadece 6,5 dakikada kapanabiliyor.

Geçen yıl tek erkeklerde Novak Djokovic, tek kadınlarda ise Coco Gauff’un şampiyon olduğu ABD Açık Tenis Turnuvası’na ait öne çıkan istatistikler şöyle:

Teklerde en fazla kazananlar

Erkekler:

*Richard Sears (ABD), *Bill Tilden (ABD), *Bill Larned (ABD) – 7 kez

Jimmy Connors (ABD), Pete Sampras (ABD), Roger Federer (İsviçre) – 5

*Robert Wrenn (ABD), John McEnroe (ABD), Rafael Nadal (İspanya), Novak Djokovic (Sırbistan) – 4

Kadınlar:

*Molla Bjurstedt Mallory (Norveç/ABD) – 8 kez

*Helen Wills (ABD) – 7

Chris Evert (ABD), Serena Williams (ABD) – 6

Üst üste en fazla kazananlar

Erkekler:

*Richard Sears (ABD) – 7 kez

*Bill Tilden (ABD) – 6

Roger Federer (İsviçre) – 5

Kadınlar:

Chris Evert (ABD) – 4 kez

*Helen Jacobs (ABD) – 4

*Molla Bjurstedt Mallory (Norveç/ABD) – 4

Son 10 yılın kazananları

Erkekler:

2023 – Novak Djokovic (Sırbistan)

2022 – Carlos Alcaraz (İspanya)

2021 – Daniil Medvedev (Rusya)

2020 – Dominic Thiem (Avusturya)

2019 – Rafael Nadal (İspanya)

2018 – Novak Djokovic (Sırbistan)

2017 – Rafael Nadal (İspanya)

2016 – Stanislas Wawrinka (İsviçre)

2015 – Novak Djokovic (Sırbistan)

2014 – Marin Cilic (Hırvatistan)

Kadınlar:

2023 – Coco Gauff (ABD)

2022 – Iga Swiatek (Polonya)

2021 – Emma Raducanu (Büyük Britanya)

2020 – Naomi Osaka (Japonya)

2019 – Bianca Andreescu (Kanada)

2018 – Naomi Osaka (Japonya)

2017 – Sloane Stephens (ABD)

2016 – Angelique Kerber (Almanya)

2015 – Flavia Pennetta (İtalya)

2014 – Serena Williams (ABD)

En genç kazananlar

Erkekler: Pete Sampras (ABD) (1990) – 19 yaş, 1 ay

Kadınlar: Tracy Austin (ABD) (1979) – 16 yaş, 8 ay

En yaşlı kazananlar

Erkekler: *William Larned (ABD) (1911) – 38 yaş, 8 ay

Kadınlar: *Molla Bjurstedt Mallory (Norveç, ABD) (1926) – 42 yaş, 5 ay

Kaynak: Sözcü